σελίδα στα αγγλικά english
συντομογραφίες
η μάσκα 'του Αγαμέμνονα'
Μυκήνες, 16ος αιώνας π.κ.ε.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας



ΣΤΟΙΧΕΙΑ
η 'μάσκα του Αγαμέμνονα'
Μυκήνες, τάφος V.cA.
16ος αιώνας π.κ.ε.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, αρ. καταλόγου 624.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ: Μυκήνες (ΧΑΡΤΗΣ)
ΣΧΕΤΙΚΑ: Ο ομηρικός κόσμος. Heinrich Schliemann @wikipedia (Χάινριχ Σλίμαν), Agamemnon @wikipedia (αγγ).
ΚΕΙΜΕΝΟ‑ΣΧΟΛΙΑ: πηγή: 'Πολύχρυσες Μυκήνες' στο Mosaic. Houghton & Mifflin. ανευρ:199.10. αποσυρμένο:2007.
«Πολύχρυσες Μυκήνες. Έτσι περιέγραψε ο Όμηρος το βασικό κέντρο των Μυκηναίων ελλήνων. Έως τις ανασκαφές του Χάινριχ Σλίμαν (Heinrich Schliemann) το 1876, δεν υπήρχε καμία απόδειξη που να βεβαίωνε τα λεγόμενα του Ομήρου. Ο Σλίμαν έφερε στο φως πέντε τάφους εντός των τειχών του κάστρου, που περιείχαν τα σώματα τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων και ήταν πλούσιοι σε ευρήματα από χρυσό, ασήμι και μπρούτζο. Στους πέντε τάφους βρέθηκαν μπρούτζινα σπαθιά και ασπίδες που μοιάζουν πολύ με τις περιγραφές του Ομήρου.
Ο Σλίμαν, αισιόδοξος, ονόμασε ετούτο το εύρημα \που βλέπουμε στην εικόνα\ ως τη νεκρική μάσκα του ίδιου του Αγαμέμνονα. Βρέθηκε πάνω στο πρόσωπο ενός από τα σώματα στους τάφους. Βρέθηκαν και δύο άλλες μάσκες. η καθεμιά με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι ήσαν πορτρέτα των νεκρών. Ενώ οι μάσκες και άλλα εξαιρετικά αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους, τους χαρακτηρίζουν ως βασιλικές ταφές, πιο σύγχρονες αρχαιολογικές έρευνες χρονολογούν τους τάφους στον 16ο αιώνα π.κ.ε. ή τριακόσια χρόνια πριν από τον υποτιθέμενο χρόνο του βίου του Αγαμέμνονα. Παρά την ανακολουθία, το εύρημα εξακολουθεί να είναι γνωστό ως 'η μάσκα του Αγαμέμνονα'. Τα ευρήματα στις Μυκήνες τοποθετούν την εκλέπτυνση του ελληνικού πολιτισμού στην αυγή των μυκηναϊκών χρόνων.»
 


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: το αντικείμενο σε μαύρο φόντο
agamemnonMask_mycenae_AthensNM_1_200x188.jpg 14kb
agamemnonMask_mycenae_AthensNM_1_600x565.jpg 61kb
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: 'Polychrysae Mycenae' (Πολύχρυσες Μυκήνες) στο Mosaic, Houghton & Mifflin. ανευρ:1999.10. αποσυρμένο:2007.
ΧΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
eng/history/topics/greek_history.htm
eng/places/greece/athens_museums.htm

κατερίνα σαρρή, αθήνα, 2008.06.14. διορθ.ορθογ:2008.06.28.